Ramaitanar
Bine ati venit pe forum. Ca sa puteti posta trebuie sa va inregistrati. Va asteptam in Echipa Ramaitanar.

Ramaitanar


 
AcasaAcasa  ForumForum  PortalPortal  FAQFAQ  CautareCautare  ConectareConectare  InregistrareInregistrare  
Conectare
Utilizator:
Parola:
Conectare automata: 
:: Mi-am uitat parola
Ultimele subiecte
» piept de pui
Vin Ian 11, 2013 2:05 pm Scris de dianame

» Rețete sănătoase
Joi Oct 11, 2012 10:12 pm Scris de angelaiancu

» La multi ani, Corina.
Mier Sept 05, 2012 9:11 am Scris de ela

» Prajitura cu mere
Mier Iun 15, 2011 11:35 pm Scris de alina88

» La multi ani, Sidy (25 Aprilie)
Dum Mai 15, 2011 11:30 am Scris de corinapanait

» Ce pregatim azi? Tu ce ai facut? (2)
Lun Apr 11, 2011 7:58 am Scris de Sidy

» Prajitura cu mac
Lun Feb 21, 2011 12:41 am Scris de ramaitanar

» La multi ani, Hortensia (20 decembrie)
Dum Ian 09, 2011 12:49 am Scris de horty20

» La multi ani, Monel, 22 dec
Dum Dec 26, 2010 11:32 pm Scris de monel

» ELA - La multi ani !!!
Joi Noi 04, 2010 8:39 pm Scris de ela

Chat ramaitanar

Fitness

Distribuiți | 
 

 Braga

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
AutorMesaj
ramaitanar
Fondator
Fondator
avatar

Steag :
Numarul mesajelor : 5610

Personal
Program serviciu Program serviciu: Luni: 5-7 pm; Marti: 3,30-5,30p.m; Miercuri: 12-13 p.m; 4.30-5.30 p.m; Joi: 6 - 8 pm; Vineri: 4-5 p.m
Descrierea ta: Roscata cu ochii verzi

MesajSubiect: Braga   Joi Apr 17, 2008 3:18 pm

Ingrediente :

1 kg cereale (griu, orz, secara, porumb etc.) in cantitati egale, 2 kg malai.

Preparare:

Cerealele se pun intr-un vas cu putina apa. Vasul se acopera cu un servet si se tine la loc caldut pentru a grabi incoltirea. Se scurge bine apa, iar semintele se pun sa se usuce pe tavi de plastic sau emailate.

Dupa uscare, se macina prin masina de tocat carne, masina de nuci sau rasnita de cafea. Ceea ce se obtine este maltul. Maltul se amesteca bine cu malaiul si se pune intr-o oala cu apa care fierbe (nu trebuie sa fie o cantitate prea mare de apa, in asa fel incit sa se obtina o pasta consistenta), amestecind continuu pentru o buna uniformizare.

Din aceasta pasta se fac turte cu diametrul de 10-15 cm care se pun pe o tava la cuptor, la foc iute, pina se rumenesc, apoi se scot si se lasa sa se raceasca. Se rup bucatele mici si se aseaza intr-un vas (de preferat din lemn, cu cana de scurgere) cu o capacitate de 10-12 litri. Peste turte se toarna o cantitate de 6 litri apa fiarta.

Se lasa 2-3 zile la fermentat, dupa care braga e gata. Aceleasi turte se mai pot folosi o data, punindu-se insa apa mai putina, cam 4-4,5 litri. E bine ca la gura de scurgere a vasului sa se puna crengute, ca sa nu se infunde iesirea.



Braga (boza in limbile slave si limba turca) este o bautura racoritoare, cu gust dulce-acrisor, care se obtine prin fierberea cu apa a meiului macinat. Este o bautura etnica a turcilor nomazi din Asia Centrala consemnata ca atare cel putin incepand din sec. al X-lea al erei noastre care mai apoi a ajuns in Anatolia, iar de acolo s-a raspandit, mai apoi in Balcani.

Braga este tulbure, mucilaginoasa, cu substante coloidale in suspensie, datorita continutului mare de extract cu substante hranitoare, cu cantitati foarte mici de alcool si de produse de fermentatie acida. Daca este preparata corect, in conditii bune si depozitata corespunzator, braga poate fi considerata ca o bautura igienica.

Braga este o bautura fermentescibila si nu fermentata. Fermentatia incepe printr-o slaba fermentatie alcoolica care, in scurt timp, este inlocuita prin fermentatie acida de tipul lactat, acetic, butiric, etc.

Braga este un mediu complex, propriu pentru dezvoltarea diferitelor microorganisme. Cea mai mare parte dintre microorganisme o reprezinta cele din tipul Bacillum Coli si Sacharomyces, care imprima o aroma particulara pronuntata. Se mai gasesc cocci, bacili, mucegaiuri de tipul Mucor. Uneori, in braga se mai adauga zaharina si acid salicilic, pentru indulcire si asigurarea conservabilitatii.

In Moldova, Braga se face din 2 kg de tarate de grau, care se amesteca cu 1 kg de malai pana se obtine un aluat. Toate acestea se amesteca pe lopata de la cuptor si apoi se arunca in foc. Dupa ce se coace tare, se scoate din cuptor si se pune la dospit in butoi de lemn. Se framana, se pune apa, drojdie si se lasa asa timp de 4-5 zile. Dupa ce se scoate din butoi, trebuie strecurata, sa nu aiba crupe, si se pune intr-o cana de lut sau de sticla in care se adauga zahar.

_________________
Beatricedesign, hobby
Sus In jos
http://piticii.myforum.ro
monel
Aratos
Aratos
avatar

Steag :
Numarul mesajelor : 1086

Personal
Program serviciu Program serviciu:
Descrierea ta: par blond cenusiu ,ochi albastri

MesajSubiect: Re: Braga   Joi Apr 17, 2008 6:32 pm

Nu am baut niciodata,dar am auzit numai cuvinte de lauda despre aceasta  bautura.Se pare ca e f buna!
Sus In jos
ramaitanar
Fondator
Fondator
avatar

Steag :
Numarul mesajelor : 5610

Personal
Program serviciu Program serviciu: Luni: 5-7 pm; Marti: 3,30-5,30p.m; Miercuri: 12-13 p.m; 4.30-5.30 p.m; Joi: 6 - 8 pm; Vineri: 4-5 p.m
Descrierea ta: Roscata cu ochii verzi

MesajSubiect: Re: Braga   Vin Apr 18, 2008 12:34 am

Daaaa, in Constanta exista intr-o vreme si zicea Seb ca ma va duce sa beau. Insa n-am apucat niciodata.

_________________
Beatricedesign, hobby
Sus In jos
http://piticii.myforum.ro
Andruta
Banat
Banat


Steag :
Numarul mesajelor : 38

MesajSubiect: Re: Braga   Dum Mai 04, 2008 1:22 pm

mmm....si eu am auzit la fel...bea decat sa intru aici mai bn mor...noroc ca nus gravida
Sus In jos
ramaitanar
Fondator
Fondator
avatar

Steag :
Numarul mesajelor : 5610

Personal
Program serviciu Program serviciu: Luni: 5-7 pm; Marti: 3,30-5,30p.m; Miercuri: 12-13 p.m; 4.30-5.30 p.m; Joi: 6 - 8 pm; Vineri: 4-5 p.m
Descrierea ta: Roscata cu ochii verzi

MesajSubiect: Re: Braga   Dum Mai 04, 2008 10:21 pm

Si mie imi place bautura asta. E fff faina.

_________________
Beatricedesign, hobby
Sus In jos
http://piticii.myforum.ro
magda
Sportiv premiat pentru activitate
Sportiv premiat pentru activitate
avatar

Steag :
Numarul mesajelor : 3451

Personal
Program serviciu Program serviciu: toata ziua....
Descrierea ta: satena, ochi verzi

MesajSubiect: Re: Braga   Joi Iun 12, 2008 11:09 pm

de braga stiu...ceva....'ca e ieftin ca braga' :gandeste:
Sus In jos
ramaitanar
Fondator
Fondator
avatar

Steag :
Numarul mesajelor : 5610

Personal
Program serviciu Program serviciu: Luni: 5-7 pm; Marti: 3,30-5,30p.m; Miercuri: 12-13 p.m; 4.30-5.30 p.m; Joi: 6 - 8 pm; Vineri: 4-5 p.m
Descrierea ta: Roscata cu ochii verzi

MesajSubiect: Re: Braga   Joi Iun 12, 2008 11:36 pm

Asa? Aoleu, abia astept sa ma duca sotul in Constanta sa bem si noi,...

_________________
Beatricedesign, hobby
Sus In jos
http://piticii.myforum.ro
Sidy
Am putere
Am putere
avatar

Steag :
Numarul mesajelor : 3251

Personal
Program serviciu Program serviciu: La ordinul generalului meu.Bunica sefa
Descrierea ta: Satena cu suvite blonde, ochi caprui

MesajSubiect: Re: Braga   Vin Iun 13, 2008 9:21 am

Pe vremuri stiu ca mergeam la mare si se gasea braga....mie una nu-mi placea...
Beatrice, sa dea Domnul sa mai gasiti acum , in vremurile astea, macar sa o gusti sa vezi cum e...
Sus In jos
ramaitanar
Fondator
Fondator
avatar

Steag :
Numarul mesajelor : 5610

Personal
Program serviciu Program serviciu: Luni: 5-7 pm; Marti: 3,30-5,30p.m; Miercuri: 12-13 p.m; 4.30-5.30 p.m; Joi: 6 - 8 pm; Vineri: 4-5 p.m
Descrierea ta: Roscata cu ochii verzi

MesajSubiect: Re: Braga   Lun Aug 18, 2008 5:03 pm

Bai, ce tare esti... Sarutmana, din nefericire n-am apucat in Ctza sa o gust asa ca o sa=i zic acuma ca mi-ai adus aminte.

_________________
Beatricedesign, hobby
Sus In jos
http://piticii.myforum.ro
Continut sponsorizat




MesajSubiect: Re: Braga   

Sus In jos
 
Braga
Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Ramaitanar :: Casa, familie, copii :: Bucataria oricui-
Mergi direct la: